Op de Tele2 website kun je meer lezen over veilig internetten: Veilig Internetten

De  computer veilig in 6 stappen:

Permanent, of vele uren per dag, verbonden zijn met het Internet brengt risico's met zich mee. Wanneer je jouw computer of netwerk niet goed beschermt, ben je blootgesteld aan een groot aantal gevaren zoals virussen, hackers of ongewenste reclame. In dit artikel kun je lezen hoe je jouw computer kunt beveiligen in 6 stappen. Als je meerdere computers heeft, dan dien je de onderstaande stappen voor alle computers te doorlopen.

1. Antivirussoftware
2. Firewall
3. Up-to-date houden computer
4. Beveiliging (draadloos) netwerk
5. Sterke wachtwoorden
6. Regelmatig onderhoud

Stap 1: Antivirussoftware

De meest efficiente manier om virussen te voorkomen is het niet meer openen van bestanden die je niet kent. De beste virusscanner is het gezond verstand. Helaas is deze oplossing net iets té rigoreus. Om toch bestanden te kunnen openen die jr van het Internet of anderen hebt gekregen, is het gebruik van een virusscanner noodzakelijk.

Hiermee voorkom je dat er virussen via E-mail op de computer komen. Wanneer je bestanden ook op andere wijze binnenkrijgt (USB stick, CD-rom, downloaden), is het gebruik van een virusscanner aan te raden. Na de installatie van een virusscanner, moet je steeds beschermd blijven tegen de nieuwste virussen. Daartoe is het noodzakelijk om de virusscanner dagelijks te voorzien van de nieuwste updates!

Stap 2: Firewall

Om je te beschermen tegen wormen, trojans of inbrekers, is het verstandig om een firewall te gebruiken. Wanneer je Windows 7 hebt, kun je de standaard Windows firewall inschakelen. Anders dien je zelf een software firewall te installeren. Je kunt zo'n firewall kopen in een (online) computerwinkel, maar er zijn ook enkele goede gratis programma's op het Internet beschikbaar.

Stap 3: Besturingssysteem up-to-date houden

In het besturingssysteem van de computer worden regelmatig beveiligingsgaten gevonden. Fabrikanten brengen daarom updates (patches) uit die deze gaten dichten. Het is uitermate belangrijk om steeds de nieuwste patches te installeren, om te zorgen dat je inbrekers en virussen voorblijft.

Hoe kunt je Windows updaten?
Handmatig Microsoft Windows bijwerken gaat als volgt:

• Start Internet Explorer.
  • In het menu Extra (in het Engels: Tools) kies je voor Windows Update.
  • Microsoft zal je nu begeleiden tijdens het downloaden en installeren van de nieuwste updates.

Stap 4: Het (draadloze) netwerk beveiligen

Draadloos netwerken is handig en snel, maar de beveiligingsfuncties van de apparatuur worden vaak genegeerd of zelfs bewust uitgeschakeld. Een vreemde kan niet alleen het Internet op via een onbeveiligd draadloos netwerk, een kwaadwillende kan persoonlijke gegevens bekijken of jouw netwerk misbruiken voor illegale acties. De belangrijkste en beste maatregel die je kunt nemen om dat te voorkomen is het aanzetten van  WPA2 voor het draadloze netwerk.
Ook wanneer je geen draadloos, maar een bekabeld netwerk hebt, is het van belang de beveiliging hiervan op orde te hebben. Een router beschermt al voor een flink deel tegen inbraakpogingen. Ook wanneer slechts 1 computer aangesloten is, is het raadzaam om het ADSL-modem als router (NAT) in te stellen.

U kunt op deze URL  https://support.internl.net/support/solutions/articles/7000009393-internet  lezen hoe u dit kunt doen voor de door InterNLnet geleverde apparatuur.

Stap 5: Wachtwoorden

Het is raadzaam om je wachtwoord (toegangscode) regelmatig te veranderen. Op deze wijze is het voor anderen moeilijker om het te weten te komen. Hoe vaak je het wachtwoord wijzigt kun je zelf bepalen, maar het is verstandig dit een aantal keer per jaar te doen. Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand je toegangscode heeft gezien of achterhaald, is het uiteraard nodig om het meteen te veranderen. Je InterNLnet wachtwoord kunt u wijzigen op de zelfservice pagina

https://www2.internl.net/zelfservice/internettoegang/password/

Jouw ADSL-modem beschikt over een wachtwoord, dat voor alle modems hetzelfde is wanneer ze uit de fabriek komen. Om te zorgen dat anderen niet de instellingen van jouw modem kunnen veranderen, moet je dit wachtwoord wijzigen. Je kunt op de URL  https://support.internl.net/support/solutions/articles/7000009393-internet lezen hoe je dit kunt doen voor een modem dat InterNLnet geleverd heeft.

Stap 6: Onderhoud

Je computer is na het doorlopen van bovenstaande stappen veilig voor allerlei dreigingen van buitenaf. Om dit zo te houden, zul je regelmatig onderhoud aan de computer moeten plegen. Dit houdt in dat je jouw besturingssysteem bijwerkt, de nieuwste updates van uw virusscanner binnenhaalt en de firewall update. Wanneer je dit regelmatig doet, kun je met een veilig gevoel de computer gebruiken op het Internet.