Permanent, of vele uren per dag, verbonden zijn met het Internet brengt risico's met zich mee. Wanneer u uw computer of netwerk niet goed beschermt, bent u blootgesteld aan een groot aantal gevaren zoals virussen, hackers of ongewenste reclame. In dit artikel kunt u lezen hoe u uw computer kunt beveiligen in 6 stappen. Als u meerdere computers heeft, dan dient u de onderstaande stappen voor alle computers te doorlopen.

1. Antivirussoftware
2. Firewall
3. Up-to-date houden computer
4. Beveiliging (draadloos) netwerk
5. Sterke wachtwoorden
6. Regelmatig onderhoud

Stap 1: Antivirussoftware

De meest efficiente manier om virussen te voorkomen is het niet meer openen van bestanden die u niet kent. De beste virusscanner is het gezond verstand. Helaas is deze oplossing net iets té rigoreus. Om toch bestanden te kunnen openen die u van het Internet of anderen hebt gekregen, is het gebruik van een virusscanner noodzakelijk.

Hiermee voorkomt u dat er virussen via E-mail op uw computer komen. Wanneer u bestanden ook op andere wijze binnenkrijgt (diskette, CD-rom, downloaden), is het gebruik van een desktop virusscanner aan te raden. Na de installatie van een virusscanner, moet u steeds beschermd blijven tegen de nieuwste virussen. Daartoe is het noodzakelijk dat u uw virusscanner dagelijks voorziet van de nieuwste updates!

Stap 2: Firewall

Om uzelf te beschermen tegen wormen, trojans of inbrekers, is het verstandig om een firewall te gebruiken. Wanneer u Windows XP of Windows 7  heeft, kun u de standaard Windows firewall inschakelen. Anders dient u zelf een software firewall te installeren. U kunt zo'n firewall kopen in een computerwinkel, maar er zijn ook enkele goede gratis programma's op het Internet beschikbaar.

Stap 3: Besturingssysteem up-to-date houden

In het besturingssysteem van uw computer worden regelmatig beveiligingsgaten gevonden. Fabrikanten brengen daarom updates (patches) uit die deze gaten dichten. Het is uitermate belangrijk om steeds de nieuwste patches te installeren, om te zorgen dat u inbrekers en virussen voorblijft.

Hoe kunt u Windows updaten?
Handmatig Microsoft Windows bijwerken gaat als volgt:

• Start Internet Explorer.
  • In het menu Extra (in het Engels: Tools) kiest u voor Windows Update.
  • Microsoft zal u nu begeleiden tijdens het downloaden en installeren van de nieuwste updates.

Stap 4: Uw (draadloze) netwerk beveiligen

Draadloos netwerken is handig en snel, maar de beveiligingsfuncties van de apparatuur worden vaak genegeerd of zelfs bewust uitgeschakeld. Een vreemde kan niet alleen het Internet op via een onbeveiligd draadloos netwerk, een kwaadwillende kan persoonlijke gegevens bekijken of uw netwerk misbruiken voor illegale acties. De belangrijkste en beste maatregel die u kunt nemen om dat te voorkomen is het aanzetten van WEP of WPA voor uw draadloze netwerk.
Ook wanneer u geen draadloos, maar een bekabeld netwerk heeft, is het van belang de beveiliging hiervan op orde te hebben. Een router beschermt u al voor een flink deel tegen inbraakpogingen. Ook wanneer u slechts 1 computer aangesloten heeft, is het raadzaam om het ADSL-modem als router (NAT) in te stellen.

U kunt op deze URL  http://www.internl.net/klantenservice/installatie  lezen hoe u dit kunt doen voor de door InterNLnet geleverde apparatuur.

Stap 5: Wachtwoorden

Het is raadzaam om uw wachtwoord (toegangscode) regelmatig te veranderen. Op deze wijze is het voor anderen moeilijker om het te weten te komen. Hoe vaak u het wachtwoord wijzigt kunt u zelf bepalen, maar het is verstandig dit een aantal keer per jaar te doen. Wanneer u het vermoeden heeft dat iemand uw toegangscode heeft gezien of achterhaald, is het uiteraard nodig om het meteen te veranderen. Uw InterNLnet wachtwoord kunt u wijzigen op de zelfservice pagina
http://www.internl.net/zelfservice/e-mail/wachtwoord-wijzigen

Uw ADSL-modem beschikt over een wachtwoord, dat voor alle modems hetzelfde is wanneer ze uit de fabriek komen. Om te zorgen dat anderen niet de instellingen van uw modem kunnen veranderen, moet u dit wachtwoord wijzigen. U kunt op de URL  http://www.internl.net/klantenservice/installatie lezen hoe u dit kunt doen voor een modem dat InterNLnet geleverd heeft.

Stap 6: Onderhoud

Uw computer is na het doorlopen van bovenstaande stappen veilig voor allerlei dreigingen van buitenaf. Om dit zo te houden, zult u regelmatig onderhoud aan uw computer moeten plegen. Dit houdt in dat u uw besturingssysteem bijwerkt, de nieuwste updates van uw virusscanner binnenhaalt en uw firewall update. Wanneer u dit een paar maal per week doet, kunt u met een veilig gevoel uw computer gebruiken op het Internet.